Promocija knjige Gila Anidžara, SEMITI: RASA, RELIGIJA, KNJIŽEVNOST

SEMITISemitska hipoteza, Sekularizam, i antisemitizam

RAZOGOVOR POVODOM KNJIGE

Gil Anidžar, Semiti: Rasa, Religija, Književnost 
(Fakultet za medije i komunikacije, 2014)  

Četvrtak, 13. Februar, 2014, u 18h
Kulturni Centar Beograda, Galerija Artget, Trg Republike 5/I

Na promociji knjige Gila AnidžaraSEMITI: RASA, RELIGIJA, KNJIŽEVNOST (Fakultet za medije i komunikacije, 2014) pokrenućemo ključno pitanje o statusu Hrišćanstva danas - Hrišćansko pitanje, koje je autor smestio i artikulisao u kontekst „teološko-političke paradigme“. Nastojaćemo da rasvetlimo Anidžarovo razlikovanje između hrišćanstva u običnom, zdravorazumskom smislu reči - Religija, i  Hrišćanstva kao planetarnog, hegemonog, globalizovanog Zapada, utemeljenog na ideji teološkog (i političkog)  neprijatelja. Usredsredićemo se na Anidžarovu Semitsku hipotezu prema kojoj su upravo semitske figure Jevrejina, Arapina konstituisale dva tela (teološko-političkog) Hrišćanskog neprijatelja. Nastojaćemo da pojasnimo zašto se Semitsko pitanje ekskluzivno svodilo na Jevrejsko, odnosno, Arapsko pitanje (shvaćeno kao Islamsko pitanje), i kako je došlo do toga da su Jevreji konstruisani kao unutrašnji, teološki neprijatelji, a Arapi (Muslimani) kao spoljašnji, politički neprijatelji, Hrišćanske Evrope.   

U drugom krugu razgovora postavićemo Semitsku hipotezu u kontekst savremenog antisemitizma, i sve napadnijeg antiislamizma, koji su i dalje vidljivi, širom Evrope i Hrišćanskog Zapada u celini. Ova najnovija neprijateljstva prema Jevrejima i Muslimanima, ne predstavljaju naprosto reciklirani surogat drevnih, i  trajno nerešenih sukoba izmedju Religije i Politike, sukoba koji su prisutni širom sveta. Upravo obrnuto, narativi savremenog kulturnog rasizma, otkrivaju da je Hrišćansko pitanje neodvojivo od Semitskog pitanja i da je figura teološko-političkog neprijatelja - Jevrejina, Arapina - konstitutivna za jedinstveno samorazumevanje Evrope. Suštinsko obeležje, posebnost, i singularnost Evrope je upravo ovaj specifičan način na koji je Evropa, to jest Hriščanski Zapad, delio svet na teološko-političke prijatelje i neprijatelje. Ovaj jedinstven način hrišćanske podele sveta je sa svojim tragičnim i nemerljivim posledicama, nameravanim ili ne, i danas prisutan, svuda oko nas.

I na kraju, nastojaćemo da ocrtamo glavne povesne pravce antisemitizma, od  paganskog antisemitizma (Egipćani, Heleni) i teološkog antijudeizma, srednjovekovno učenje o večnom ropstvu Jevreja (servitud Judaeorum), preko prosvetiteljskog antijudeizma, i sekularizovanog antijevrejstva, do nasleđa islamskog antisemitizma i nacističkog genocida nad evropskim jevrejima (die - Endlösung, Final solution). Nećemo propustiti priliku da skrenemo pažnju na savremeni Antizemitizam, kao i Antiislamizam,  koji se napadno promovišu u formi pervertovanog kulturnog rasizma, rasizma bez Rasa.

U razgovoru će učestvovati:

  1. Filip David (Fakultet dramskih umetnosti, Beograd);
  2. Zorica Kuburić (Filozofski Fakultet, Novi Sad); Alpar Lošonc, (Fakultet tehničkih nauka,  Novi Sad);
  3. Jerej Vukašin Milićević, direktor Hrišćanskog kulturnog centra dr Radovan Bigović, Beograd);
  4. Gil Anidžar, (Columbia University, New York, Fakultet za medije i komunikacije, Beograd).

Moderator: Obrad Savić ( Fakultet za medije i komunikacije, Beograd).

Na promociji će Prof. Gil Anidžar potpisivati svoje knjige:

  1. Jevrejin, Arapin: Istorija neprijatelja, Beogradski krug, 2003.
  2. Semiti: Rasa, Religija, Književnost, Fakutet za medije i komunikacije, 2014.

IPAK

 

Connect With Us

Contact Us

IPAK.CENTAR

office@ipakcentar.org

Karađorđeva 65

11000 Belgrade

Serbia